Blogolj!

John Cleese esete a píszível


A legendás angol komikus dokumentumfilmjében azt próbálja megérteni, hogy az ezerrel dübörgő píszí miért fordult ki önmagából.

Cleese a túlzott polkorrektséget saját bőrén is megtapasztalta még tavaly nyáron, amikor a UKTV törölte stramingszolgáltatásából a Waczak Szállónak azon epizódját, ahol állítólag rasszista megnyilvánulások jelentek meg. Persze sarkos véleménye is volt a dologról.

Ennek kapcsán – és persze a számos egyéb mindennapi túlzások és ellentmondások miatt – Cleese dokumentumfilmje, a Cancel Me, azaz Törölj el számos interjút tartalmaz, amiben olyan emberek fognak megszólalni, akiket valamilyen megnyilvánulásukért töröltek, és olyanok is elmondják véleményüket, akik felléptek már különböző közszereplőkkel szemben. A műsor nagy kérdése tehát az, hogy „miért próbálja a woke generáció átírni a szabályokat arra vonatkozóan, hogy mit lehet és mit nem”.

Ahogy pedig Cleese fogalmaz:

Örülök, hogy lehetőségem van kamerán keresztül megtudni az úgynevezett politikai korrektség minden aspektusát. Annyi mindent nem értek, mint például azt, hogy miként alakult ki bizonyos esetekben abszurd módon a „legyünk mindannyian kedvesek az emberekhez” fantasztikus ötlete. (…) Szeretném nyilvánosságra hozni a különböző érveket, hogy az emberek tisztábban tudjanak gondolkodni arról, hogy miben értenek egyet és miben nem. Szeretném, ha azt is tudnák, mi az amiről még mindig nem tudnak dönteni.

Cleese dokuja végre megpróbálja a polkorrektség árnyoldalát is bemutatni és hangsúlyozza, hogy az úgynevezett „cancel culture” mennyire káros a kreativitásra nézve, valamint igyekszik árnyaltan megfogalmazni a píszí-jelenséget.

A már említett Waczak Szálló epizódjával kapcsolatban még tavaly szeptemberben így nyilatkozott:

A politikai korrektség jó ötletként indult, miszerint ne legyünk gonoszak az emberekkel, és én ezt támogatom is a korom ellenére. A lényeg az, hogy próbáljunk kedvesek lenni. De ez aztán a legérzékenyebb embereknek, a legkönnyebben felidegesíthető embereknek kényeztetéssé válik. Nem hiszem, hogy a legkönnyebben felidegesíthető emberek érzelmei alapján kellene az egész társadalmat szervezni, mert akkor egy nagyon neurotikus társadalom lesz a végeredmény.

Az idézet utolsó gondolta pedig talán a legfontosabb és bár néha úgy tűnik, hogy már késő, nem szabad lemondani a normális társadalom vágyképéről. Mert nem árt néha a józan paraszti eszünket is használni a folytonos sértődöttségek közepette…  

Címkék: John Cleese, PC
https://jp.blogstar.hu/./pages/jp/contents/blog/111602/pics/lead_800x600.jpg
John Cleese,PC
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?