Blogolj!

Mostantól nem a legjobb film kapja a legjobb film Oscar-díját

Ragnar Volarus

Kész ennyi, Hollywood végleg elesett. Mostantól csak akkor jelöltetheti valaki a filmjét a legjobb film kategóriában, ha megfelel a feltételeknek, melyeket a stáb összetételére ír elő a bizottság. 

Az Oscar-díj az utóbbi évek botrányai ellenére még mindig a világ legnagyobb érdeklődést kiváltó filmes elismerése. Az elmúlt években már érezhető volt, hogy átalakuláson megy keresztül az Oscar, ugyanis új kategóriák jelentek meg. Most viszont tényleg becsapták az ajtót a normalitás előtt. A "legjobb film" kategória ugyanis új kritériumokat kapott.

Az akadémia megállapított négy standardot, melyekből kettőt minden filmnek teljesíteni kell, ha az alkotói nevezni szeretnék azt a legjobb film kategóriában. Ezek a standardok azt célozzák, hogy a filmes stábokban több lehetőséget kapjanak azok, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak, legyen az származás, bőrszín, nemi identitás vagy testi fogyatékosság.

Minden standard kritériumokra van bontva, melyekből a filmeseknek egyet, vagy többet teljesíteniük kell, hogy megfeleljenek az adott standardnak. Az első standard a filmek szereplőinek összetételét és a történet témáját célozza - ennek kell megfelelően diverznek lennie; a második a film kreatív vezetését, és a projekt csapatának összetételét; a harmadik a film forgatása alatt nyújtott lehetőségeket (fizetett gyakornokság vagy ösztöndíjak); a negyedik pedig a film marketingcsapatának összetételét szabja meg.

Tehát mostantól egy Keresztapa szintű filmnek szinte esélye sincs, hiszen nincs benne meleg, ázsiai vagy néger szereplő, a történetben pedig nem foglalkoznak a kisebbségekkel. Persze mindez még megoldható lenne, ha nem szerepel a filmben a felsoroltak közül egyik sem, de mondjuk Martin Scorsese mindenképpen együtt kell dolgozzon néhány ázsiaival, vagy nem heteró operatőrrel, vágóval, sminkessel, és a marketingcsapatot is úgy kell összeállítani, hogy az is kellően színes legyen.

Tehát a legjobb film úgy lesz a legjobb, ha nem a legtehetségesebb szakemberek gyártják és készítik, hanem a diverzitás, a sokszínűség a fontos.

Látom magam előtt a hirdetéseket: afrikai származású operatőrt, ázsiai sminkest, meleg kaszkadőrt és kis testi hibával rendelkező díszletmestert keresünk. Vagy vak operatőrt, süket hangmérnököt, színvak sminkest, kerekesszékes kaszkadőrt és diszlexiás forgatókönyvírót. A film főszereplője a féllábú Superman, a hősnő pedig transzszexuális, meleg és beszédhibás, a negatív hős pedig egy albínó eszkimó.

A standardokat és azok részletes kritériumait megtalálják a Filmakadémia honlapján.

Megjegyzés: A címben felvetett gondolat mondjuk már évek óta igaz.

Címkék: Hollywood, Oscar-díj
https://jp.blogstar.hu/./pages/jp/contents/blog/99919/pics/lead_800x600.jpg
Hollywood,Oscar-díj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?