Blogolj!

Ennyit arról, hogy szabad-e a sajtó Magyarországon

Dorogi László

Ha innen nézem, Ancsa, ha onnan, kancsa. Márpedig ez a minden hájjal - és ki tudja még mivel - megkent, felvilágosult, független, objektív, elfogadó, liberális eszmével felpumpált, brüsszeli dróton rángatott sajtó rendre ferde szemmel nézegeti Magyarországot. Hol ezért, hol azért. Most éppen az Indexnél történt perpatvar miatt, amihez vajmi kevés köze van egyébként a kormánynak, de ez ugye mindegy a veszett kutyaként csaholó jog(államiság)védők gittegyletében.

Fotó: MTI

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a héten (többek között) Portugáliában tett látogatást, majd természetesen állt a sajtó rendelkezésére, hogy megválaszolja az értelmes és értelmetlen kérdéseket egyaránt. Ne legyünk naivak, ez utóbbiból is akadt ám. Egy hithű libsi újságíró nő fel is tette a tárcavezetőnek az ötven millió forintos kérdést, még a DáKós Vágó Pista is megirigyelte volna, még az is lehet, hogy a gőgös kvízmester volt a mentora.

A portugál újságírónő rétestészta hosszan nyújtogatott okfejtése végén csak kibökte, mi csípi a csőrét: mélységes döbbenettel, már-már könnyek közepette rítta el, hogy micsoda diktatórikus barbár dolog ez, hogy az Index - amelyet a legfőbb független magyarországi sajtóorgánumnak titulált - tulajdonosa ki merte rúgni saját főszerkesztőjét. Meg azt is állította kérdésnek álcázott közlésében, hogy újságírói körökben egyre nagyobb az aggodalom, ahogy a magyar kormány a szabad sajtót támadja. Ördög és pokol. Ki csinál mit?

"A kérdésem tehát az, hogyan reagál ezekre aggodalmakra, és a miniszter úr úgy gondolja-e, hogy bármely ország szabadnak tekinthető, ha nincsen sajtószabadság?"
- böfögte fel a jól ismert rágalmakat. Nem tudom, hogy mi történne azzal, aki valóban egy rendszerszintű cenzúra esetén idézni merné az újságírónő nevetséges felvetését egy bárki által szabadon olvasható, befogadható, lenyelhető és megemészthető portálon, de arra tippelek, hogy a fekete autó már elvitte volna egy hosszan tartó nyaralásra. Persze, természetesen ilyenről szó sincs, sőt.

Amekkora marhaság volt a portugál buzgómócsing felvetése, akkora lendülettel érkezett Szijjártó Péter szellemi sallere.

"Nem biztos, hogy jól értettem a kérdését. Magyarországon egy magántulajdonban lévő médium főszerkesztőjét a tulajdonos leváltotta. És Ön engem, mint az állam képviselőjét megkérdez arról, mit gondolok erről. Tehát Ön azt gondolja, hogy az államnak be kellene avatkozni abba, hogy egy magántulajdonos leváltja a főszerkesztőt egy, a tulajdonában lévő médium esetében? Én ezt visszautasítom. Mikor nem írhatta le egy újságíró Magyarországon azt, amit gondol? Mely törvény akadályozza meg Magyarországon azt, hogy a sajtó szabad legyen? Nincs ilyen és senki nem is tud erre a kérdésre választ adni.

Kedves Hölgyem, Magyarországon Ön nem tud megnevezni egyetlen olyan szegmenst sem a médiában, ahol ne kormányellenes lenne a vezető médium. Egy országot, egy nemzetet alaptalanul, bizonyítékok nélkül, percepciók alapján, folyamatosan megkérdőjelezni a demokratikus természetében, elfogadhatatlan."

Game, set, match.

https://jp.blogstar.hu/./pages/jp/contents/blog/98174/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?