Blogolj!

Dől a lé a „szabad” kultműhelyekhez – Fischer Iván is megnyugodhat!

Pintér M. Lajos

A legfőbb ideje, hogy feltegyék a szájzárat az Orbán-fóbiás kultúrharcos balliberális sivalkodók: a kormány és a főváros megállapodott a budapesti színházak működésének feltételeiről. Nemhogy elnyomás nincs (nem is lesz), de a kabinet alaposan ki is tömi az ellenzékiek kultúrüdvöskéit. Itt az esély, lehet(ne) elnézést kérni!

Fotó: Facebook/Gulyás Gergely

Akkor eljött a pillanat, hogy mindenki befoghatja a száját. Leginkább az Orbán-fóbiás ballib budapesti értelmiség, mely annyira, de annyira elnyomott, hogy hol idehaza üvölt (hazudik) torkaszakadtából, hol külföldre rohan árulkodni (hazudni), hogy hazája hírnevét rombolja. Legyen vége a károgásnak, a hisztinek és a sivalkodásnak a diktatúráról, az autokráciáról, a kultúra és a művészet bekebelezéséről, kézi vezérléséről, az ellenzékinek vélt műhelyek háttérbe szorításáról, eltaposásáról! Fischer Iván is megnyugodhat. KariGeri is mosolyog. Mindenki mindennel meg lehet elégedve.

A kultúra és a művészet szabad. Nem bántja senki sem, sőt: támogatja. Nem kevés lével. (Igen, a „szabad” kultműhelyeket, azaz az ellenzéki „művfellegvárakat” is, melyek produkciójának gyakorlatilag velejárója a művészeti és közéleti kormányekézés, valamint a ballib kultfelsőbbrendűség hirdetése...)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester közös közleménye szerint:

a kormány és a fővárosi önkormányzat megállapodást kötött a budapesti színházak működésének biztosítása érdekében. Az egyezség 2024. december 31-ig szól

Ami a főbb részleteket illeti:

2020-tól a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény és Trafó színházakat, amelyek vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja.

A kormány emellett vállalja, hogy 2024 év végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére, míg a főváros elfogadja, hogy a Thália Színház az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja a fővárostól.

A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki.

A budapesti független színházak állami támogatását egy külön kuratórium osztja el, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki és a miniszter vállalja, hogy a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

Az aláírók leszögezik, hogy „a színházak művészeti szabadságának korlátozására alkalmas magatartás tanúsításától tartózkodnak, így nem adnak sem utasítást, sem nem gyakorolnak egyéb módon nyomást a színházak ügyvezetőire vagy más munkavállalóira a művészeti szabadság körébe tartozó” kérdésekben.

Közös alapelvük, hogy a kormány és a budapesti önkormányzat is a nemzeti kultúra különösen értékes részének tartja a sokszínű, a nézőket magas művészi színvonalon kiszolgáló budapesti színházi életet, közös cél e sokszínűség és magas művészi színvonal megőrzése. Ugyancsak nagy értéke a budapesti színházi életnek a művészi szabadság teljes érvényesülése. A főváros és a kormány is elkötelezett az alkotói szabadság maradéktalan tiszteletben tartása iránt.

„Alapvető célként vezette a megállapodó feleket a színházbéke megőrzése. A nyugodt alkotó légkör fönntartása érdekében a kormány és a főváros kifejezetten törekszik a kultúrharc elkerülésére, a színházbéke megőrzésére Budapesten is” – így Gulyás és Karácsony.

Végül, de nem utolsósorban a megállapodás alapján

a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban(!) működnek. Ezen társulatok és intézmények működésével kapcsolatban a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti meg. Így jelentősen megnő a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása: idén 1,65 milliárd forint, 2021 és 2024 között évente 2 milliárd forinttal támogatja az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt Fischer Iván társulatának. A budapesti Centrál Színház idén 250 millió forint támogatást kap a kormánytól és a miniszter törekszik arra, hogy e támogatás a következő években is hasonló nagyságrendű legyen.

Szóval nincs más hátra, előre: megnyugszik a beteg!

https://jp.blogstar.hu/./pages/jp/contents/blog/92959/pics/lead_800x600.jpg
Budapest,értelmiség,kultúra,művészet,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?