Blogolj!

Mondjuk szépen együtt: nem fogunk belehalni a koronavírusba!

Dorogi László

Az ember természeténél fogva fél az ismeretlentől és ezt nagyon is helyesen teszi, mert a mai világban már bárhol és bármikor érheti kellemetlen meglepetés. A félelem viszont gyakran esztelen pánikot és paranoiát szül, ami persze tök jól jön egyeseknek. Mielőtt azonban mindenki vadul kapkodna a szájmaszkok után - tudom, tudom, már elkéstem -, vizsgáljunk meg néhány érdekes számadatot.

Fotó: egeszsegkalauz.hu

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020. február 25-ig 79 300 koronavírusos megbetegedést regisztráltak világszerte - ebből 77 ezret olyan embereknél, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a járvány kiindulási pontjának számító Vuhannal. A kínai város 11 millió lelket számlál, így egy gyors matematikai művelettel kikalkulálható, hogy lakosságának mindössze 0,7 százaléka fertőződött meg tavaly december óta, amikor az első koronavírusos megbetegedést regisztrálták.

Kínában nagyjából 1 milliárd 386 millió ember él, ha a lakosságszámhoz viszonyítjuk a fertőzött kínai betegek számát, akkor azt látjuk, hogy a kínai emberek 0,0055 százaléka kapta el a betegséget. Nem, a budapesti kínai kajaárus és a debreceni kínai ruhaboltos sem. Semmi közük hozzá, csak azért mert kínaiak. Ne legyünk hülyék.

A 77 ezer regisztrált vuhani fertőzöttből 10 ezer egyébként már gyógyultnak tekinthető, a legfrissebb hírek arról szólnak, Kínában 43 352 páciens áll kezelés alatt.

Lássuk mi a helyzet a halálozási rátával. A koronavírus elsősorban az időseket és a gyenge immunrendszerrel, vagy egyéb betegségekkel rendelkezőket támadja agresszívan, a 80 év feletti megfertőződött emberek 14,8 százaléka sajnos bele is halt a betegségbe, ugyanakkor több mint 85 százalékuk felépült vagy fel fog épülni. Az 50 és 59 év közötti korosztályba tartozó fertőzötteknél már azt látjuk, hogy a betegek mindössze 1,2 százaléka halt bele a betegségbe, a gyerekek és a fiatalok körében ez az arány pedig csupán 0,2 százalék. Igen, tudom, egy emberélet is túl sok ahhoz, hogy egy ilyen vírus elvegye, de az univerzum sajnos így működik.

A számok tehát azt mutatják, ha Te/Ön már betöltötted/betöltötte a nyolcvan éves kort és esetleg elkapod/elkapja a COVID-19 névre keresztelt agresszív tüdőgyulladást okozó vírust, 0,7 százalék az esélyed/esélye arra, hogy bele is halsz/hal. Ez nem túl szívderítő, de azért nem is kell pánikolni tőle, nem igaz?

Nézzük gyorsan még két biztató adatot a végére:

- a 40 éven aluli betegek 0,0014 százaléka halt bele a vírusba

- tíz évesnél fiatalabb halálos áldozata nem volt eddig a járványnak.

Félreértés ne essék, az előkészületek, a megelőzés és a megfelelő védelem nagyon-nagyon fontosak és ezért szemmel láthatóan mindent meg is tesznek a nemzeti kormányok, a magyar is. Mielőtt azonban fejjel rohannánk a szupermarket falának felvásárolva az összes létező tartós kaját, konzervet és dobozos sört, nyugodjunk meg egy picit és gondolkodjunk. Abba még senki nem halt bele.

Címkék: koronavírus
https://jp.blogstar.hu/./pages/jp/contents/blog/91021/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?