Blogolj!

Klímamigráns-stopot hirdetnek a németek

Dorogi László

Milyen csodálatos kifejezés, nem? Klímamigráns. Azonnal el is magyarázom, mit kell ez alatt érteni, de annyi bizonyos, hogy a németek nem nagyon szeretnének több ilyet látni az országukban.

eea.europa.eu

Kezdi megülni a németek gyomrát a híres-hírhedt wilkommenskultur, legalábbis a Bundestag szerdai állásfoglalása erre enged következtetni. Mint fogalmaznak, a szövetségi kormány nem tervezi, hogy a klímaváltozást mint menedékjogot biztosító indokot elismeri és a menedékjogot szabályozó törvényben sem eszközölnek változásokat.

"Azok a harmadik országból érkezők, akik kizárólag azért hagyják el otthonukat, mert a klímaváltozás hatásai negatívan érintik őket, nem minősülnek menekültnek a genfi egyezmény értelmében és a jelenleg hatályos nemzetközi jog szerint sem"

- teszi hozzá a Bundestag közleménye. Nos, ha józan paraszti ésszel belegondolok, engem sem fogadna be a karibi térség egyetlen országa sem menekültként, csak azért, mert tele van a tököm azzal, hogy itthon folyton esik az eső, vagy fúj ez az orkánerejű szél. És persze nem is várom el ezt egyetlen államtól sem.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete egyébként azon az állásponton van, hogy a "klímakatasztrófák" esetében - ilyen lehet a szárazság, az áradás, a cunami, a tájfun és így tovább - ha a környezeti hatás egyértelmű és a lakhely elhagyása elkerülhetetlen lépés, akkor sem tekinthető a klímaváltozás a katasztrófa elsődleges okának.

"A legtöbb klímakutató egyetért abban, hogy a klímaváltozás fokozza a természeti katasztrófák intenzitását és gyakoriságát, de honnan tudjuk, hogy egy katasztrófa a klímaváltozás nélkül is megtörtént-e volna vagy sem?"

- teszik fel a költői kérdést.

Persze az NGO-k azonnal elkezdték verni a palávert, hogy márpedig a menekültstátusz azoknak is jár, akiknek megsemmisítette otthonát egy hurrikán, vagy egy szökőár, ami természetesen igen sajnálatos dolog, de az ENSZ Nemzetközi Migrációs szervezete szerint sem lenne túlságosan jó ötlet, ha az 1951-ben elfogadott genfi egyezményt a klímaváltozáshoz kapcsolódó okok listájával módosítanák.

Az EP-nél egyébként már több fejlődő ország is kopogtatott azzal, hogy az unió biztosítsa "klímamigránsaik" számára is a menekültstátuszt, de a tagállamok között egyelőre nincs egyetértés abban, hogy szükség van-e egyáltalán ennek az újfajta migráns-kategóriának a megteremtésére.

https://jp.blogstar.hu/./pages/jp/contents/blog/90413/pics/lead_800x600.png
migránsok,németország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?